Istoria Casei Martell

Martell

Martell este una dintre cele mai populare, dar și mai vechi companii producătoare de coniac din lume.

În 1715, tânărul negustor Jean Martell, pleca de pe insula Jersey din Canalul Mânecii și se stabilea în Cognac, unde a fondat printre primele case producătoare de conifac din lume.

Jean moare în 1753, iar văduva sa, Rachel Martell rămane la conducerea Casei Martell, jurând să ducă mai departe moștenirea soțului ei fără să facă compromisuri:

„I want only the best, without artifice”.

În 1783, odată cu recunoașterea independeței Statelor Unite ale Americii, ajung pe teritoriul American 87 de unități de Martell eaux-de-vie.

Pe durata Războaielor Napoleoniene, mai exact în 1808, Regele George al III-lea al Angliei a semnat o licență excepțională de import a Martell în Anglia, sfidând astfel embargo-ul impus de Napoleon Bonaparte.

Anul 1831 reprezintă o realizare remarcabiă pentru Casa Martell, Frederic, unul dintre strănepoții lui Jean folosind pentru prima dată în istorie mențiunea „Very Superior Old Pale” (VSOP).

De-a lungul timpului, coniacul Martell a fost servit în numeroase momente remarcabile precum:

  • 1911 – încoronarea Regelui George al V-lea al Marii Britanii;
  • 1918 – semnarea armistițiului de încheiere al Primul Război Mondial;
  • 1935 – faimosul explorator Paul Emile Victor ia cu el opt serviete pline cu Martell într-o expediție polară;
  • 1977 – Martell Cordon Bleu este servit pasagerilor aeronavei Concorde care călătoreau de la Paris la New York;
  • 1986 – Tot Cordon Bleu se află pe meniul unei curse speciale a Orient Express-ului de la Veneția la Copenhaga.

În 2005 este lansat celebrul „Martell XO” (Extra Old), iar în 2009 apare culminația a 300 de ani de pasiune și expertiză în domeniul coniacului – „L’Or de Jean Martell”.

În 2015, la palatul Versailles (de asemenea beneficiar), Casa Martell a sărbătorit o performanță deosebită – trei secole de existență.

La 306 ani de la înființare, Martell continuă și astăzi să-ți încânte clienții cu unul dintre cele mai fine cogniac-uri din lume.

Curiozitate: După cum puteți observa și în fotografia principală a articolului, Martell a lansat și o ediție specială dedicată la fel de vestitului brand de trabucuri și țigări de foi – Cohiba.

Lasă un comentariu