O scurta istorie a tutunului

Dupa cum bine stiti, tutunul este o plantă cultivata organic, nefiind nici pana acum aflat cand a fost descoperita prima planta de acest fel. Totusi, este cunoscut faptul ca fost gasita in peninsula mexicana Yucatan. Se stie ca planta de tutun a fost folosita in timpul civilizatiei Maya din America Centrală, iar cand aceasta a cazut, triburile s-au mutat in America de Nord si de Sud.

In 1492, cand Christopher Columb si-a gasit drumul spre continentul nord-american, s-a intalnit cu indienii care fumau tutun. Din acel moment, acest obicei s-a raspandit pe intreg teritoriul Spaniei si al Europei.

Trabucul fabricat manual, asa cum il stim astazi, este foarte putin diferit de primele rulate in Sevilla, Spania. În 1831, regele Ferdinand al VII-lea a acordat cubanezilor dreptul de a creste si de a vinde tutun in patria lor. In SUA, tutunul a fost cultivat in diferite regiuni ale coloniilor originale britanice. Generalul Putnam este recunoscut drept cel care a adus tutunul in statul Connecticut după ce a servit armata britanica in 1762 in Cuba.

Dupa Razboiul de Independenta, fabrici de tutun au aparut in sudul Angliei, precum si in Pennsylvania si New York.

Fumatul a avut o crestere dramatică în timpul razboiului civil din America. Cele mai multe trabucuri fiind fabricate din ambalaje produse intern si tutun cubanez. Revolutia politica din Cuba de la sfarsitul anilor 1800 a fortat multi producatori sa fuga în SUA. Prima revolutie din Cuba a avut loc in 1895, eliberand tara de sub controlul Spaniei. Jose Marti, sustinut de Teddy Roosevelt si faimosul sau Rough Riders de la San Juan Hill, a condus aceasta revolta.

Trabucul a devenit simbol al bogatiei si puterii datorita multor figuri bine cunoscute precum: Bogart la Milton Berle, Edward G. Robinson, George Burns, MacArthur, Einstein si probabil cel mai inrait consumator – Sir Winston Churchill.

Mai tarziu, in anii ce au urmat, popularitatea si sofisticarea produselor din tutun a crescut considerabil. Anii ’90 ne-a adus o crestere semnificativa a popularitatii trabucurilor din Statele Unite si o creșsere dramatica a vanzarilor de tigarile premium importate.

In ciuda multora dintre controversele legate de utilizarea produselor din tutun, statutul trabucurilor ca produs de lux in cultura mondiala pare sigur.

Lasă un comentariu